Under onsdagen kom EU-kommissionens förslag om att ändra vargens internationella status från ”strikt skyddad” till ”skyddad. Förslaget hyllas av Centerpartiet i Kalmar län – men kritiseras av WWF. Foto: Junge, Heiko

EU-kommissionen vill ändra vargens status – ska förenkla skyddsjakt

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen vill ändra vargens internationella status från ”strikt skyddad” till ”skyddad” i Bernkonventionen. Förslaget skulle öppna upp för ökade möjligheter till skyddsjakt.

Vargar och andra stora rovdjur är idag strikt skyddade enligt den internationella Bernkonventionen – som syftar till att bevara vilda djur och skydda utrotningshotade arter.

Förslaget kommer efter en analys av vargpopulationen inom EU samt ökat antal vargattacker på boskap, skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

Efterfrågats efter vargattacker

Frågan om skyddsjakt på varg har blivit aktuell i Kalmar län under hösten sedan en varg utfört ett stort antal attacker mot tamboskap.

Länsstyrelsen i Kalmar tog ett historiskt beslut om skyddsjakt, men fick dra tillbaka det sedan det överklagats och förvaltningsrätten valt att riva upp beslutet.

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat om Centerpolitiker i Kalmar län som uppvaktat sina EU-parlamentariker med kravet på lättnader i skyddet för vargen.

Kritik från WWF

Men förslaget från EU-kommissionen får också kritik från Världsnaturfonden WWF, som menar att det saknar vetenskaplig grund och saboterar EU:s roll att att uppnå globala mål för biologisk mångfald.

– Det är oacceptabelt. Vargen används som symbol för att uppnå politiska mål där stad och landsbygd utpekas som motpoler. Vi accepterar inte beslut som saknar grund i forskning och vetenskap, säger WWF:s generalsekreterare Gustaf Lind i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.