Ölands djurpark granskas

Kan förlora medlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Den europeiska djurparksorganisationen EAZA reagerar på SVT:s avslöjanden kring Ölands djurpark. Nu inleds en granskning kring om parken kan vara kvar som medlem.

EAZA gör granskningen tillsammans med Svenska djurparksföreningen (SDF) och även Parken Zoo i Eskilstuna kommer att granskas.

– Granskningen är omfattande och kommer att visa om parkerna kan kvarstå som medlemmar i SDF och EAZA, säger Mats Höggren som kommer att leda granskningen.

SVT granskar Ölands djurpark

Måste följa gemensamma regler

Höggren är zoologisk chef vid Kolmårdens djurpark och ledamot i EAZA:s kommitté för bevarandeprogram.

I ett pressmeddelande berättar han att granskningen ska utreda om parkerna följer aktuella lagar och regler, men även om det finns acceptabla rutiner och kompetens, samt att branschföreningens etiska regler följs.

– SDF har inget formellt tillsynsansvar för medlemsparkerna men revisionen ska genomföras för att utreda om parkerna följer våra gemensamma regler, säger Tomas Frisk, ordförande för SDF.

Finns i 41 länder

EAZA, som bildades 1992, har över 345 medlemmar i 41 länder och säger sig i representera ledande djurparker och akvarium i Europa och Mellanöstern.

Det är Smålandsnytts reportage kring Ölands djurpark, i samarbetet med Sveriges Radio Kalmar, som fått djurparksorganisationerna att agera.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Ölands djurpark

Mer i ämnet