Idag faller domen mot Växjö Lakers sportchef Henrik Evertsson Foto: Bildbyrån

Evertsson frias från misshandel

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom beskedet att sportchefen i Växjö Lakers inte döms för misshandel efter bråket på Storgatan natten efter lagets guldfirande.

Enligt domen är det våld som Henrik Evertsson gjort sig skyldig till, och som syns på den omtalade filmen, inte ”uppenbarligen oförsvarligt” eftersom han befann sig i ett trängt läge och hade skäl att frukta att han eller hans sambo skulle utsättas för våld.

Ifrågasätter trovärdigheten

Dessutom menar tingsrätten att det faktum att de båda målsägande inte har kunnat redovisa exakt vad som hände innan filmen spelades in påverkar deras trovärdighet negativt. Detta samtidigt som oberoende vittnen har berättat att de båda männen, tillsammans med ett flera andra personer, ropade glåpord efter Henrik Evertsson precis innan Evertsson utdelade sina slag. Att de inte själva polisanmälde misshandel gör att det, enligt rätten, finns ”viss anledning att ifrågasätta NN och NN:s uppgifter.”

Evertsson-skandalen

Samstämmiga vittnen

I domen konstateras att Henrik Evertsson har utdelat hårda slag mot de båda unga männen. Det styrks både av de oberoende vittnena och de utdrag ur journaler som visades upp under förhandlingarna i tingsrätten. Henrik Evertsson slet enligt vittnena av sig sin skjorta och började sedan slå mot en av killarna. Men vittnena berättar också om hur två personer efter Evertssons första slag sparkade och tog stryptag på honom.

De skadeståndsanspråk som de båda målsägande har gjort ska också ogillas, skriver tingsrätten i sin dom.

Ett eventuellt överklagande måste vara inlämnat senast den 8 mars.

”Professionella parter”

Stefan Hörberg, vd i Växjö Lakers, säger så här om domen i en kommentar till SVT Nyheter Småland:

– Det är bara att konstatera att det är professionella parter som har behandlat ärendet och som nu har kommit fram till den här bedömningen, säger han.

Vad innebär det här för klubben?

– Vårt arbete har fortsatt precis som vanligt under den här perioden och kommer att fortsätta att göra det. I kväll är det match och nu fokuserar vi på den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Evertsson-skandalen

Mer i ämnet