Räddningstjänsten har säkrat gränserna för den 100 hektar stora skogsbranden i Finsjö utanför Mönsterås. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Expert på naturvårdsbränningar hjälper räddningstjänsten avsluta i Mönsterås

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten är nu inne i slutskedet när det gäller den 100 hektar stora skogsbranden i Finsjö i Mönsterås kommun. För att vara säkra på att inte behöva komma tillbaka har en skogskonsult anlitats med stor erfarenhet av naturvårdsbränningar.

– Det är en person som är expert på att läsa av risker så vi inte lämnar något efter oss, en erfarenhet efter de stora bränderna 2018, säger Ingemar Idh, räddningschef i beredskap.

Helikoptrar och flygplan har nu lämnat brandplatsen, och räddningstjänsten jobbar nu med begränsningar och insatser mot glödbränder under marken – så kallade hotspots – som identifieras med hjälp av kustbevakningens värmekameror.

Erfarenhet från 2018

Det som sticker ut i år är att man också tar hjälp av en konsult med stor erfarenhet av naturvårdsbränningar. Konsultens jobb är att i fält leta efter riskplatser som skulle kunna blossa upp igen efter att räddningstjänsten lämnat över ansvaret till markägaren.

Skogsbranden i Finsjö

– Detta är en erfarenhet sedan 2018. Vi vill ju ge markägaren rätt förutsättningar, säger Ingemar Idh.

”Vill slippa komma tillbaka”

Inspektionen med konsulten ska vara klar vid lunchtid under tisdagen, och då tas beslut om huruvida räddningstjäntens insatser har varit tillräckliga, eller om man behöver byta inriktning.

– Vi släcker ju och gör ett bra jobb med det, men sen ska vi ju lämna över och slippa komma tillbaka och släcka samma brand igen, det lärde vi oss av 2018, säger Ingemar Idh.

”Mer uppsmort system”

Under dagen kommer räddningstjänsten att gå ner i bemanning på platsen, och räddningsstyrkorna som jobbat kommer att bytas ut mot nya från Skåne och Bergslagen.

– Vi har lärt oss mycket de senaste åren. Systemet är mycket mer uppsmort nu kan man säga och är mycket bättre på att tagga upp ännu tidigare med flygande resurser och manskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Finsjö

Mer i ämnet