• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Både privatpersoner och företag har bidragit på olika sätt till förmån för personalen som kämpar mot skogsbranden utanför Mönsterås – ett stöd som hyllas av räddningstjänsten. Foto: Privat/David Petersson

Skåpbil med förnödenheter samlades in till förmån för räddningstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbranden i Finsjö har rasat sedan i fredags och räddningspersonalen har jobbat dygnet runt i släckningsarbetet. Under helgen startades en insamling som resulterade i att en skåpbil full med vatten och förnödenheter kunde levereras till räddningstjänsten under lördagen.

– Idag ska vi beställa pizza och ta dit mer vatten och vätskeersättning, säger Carola Karlsson Göransson, boende i Oskarshamn och som tog initiativ till insamlingen genom sin Facebooksida ”Carolas Hjälpande Hand”.

Carola använder i vanliga fall sidan för insamlingar till utsatta barn. Idéen att i stället mobilisera sina nästan 2000 följare till förmån för räddningstjänsten fick hon under lördagsmorgonen.

– Det är så extremt varmt här och måste vara så jobbigt arbete, så igår när jag vaknade tänkte jag att jag kan ju använda den till något bra.

Privatpersoner och företag bidragit

Hon öppnade upp swishnummer för privatpersoner samtidigt som hon började ringa runt till företag som kunde tänkas skänka förnödenheter. Det resulterade i en skåpbil full med vatten, vätskeersättning, mat och snacks.

– Engagemanget har varit jättebra, det finns så mycket kärlek hos Oskarshamnsfolket och alla har nån koppling till brandstationerna här runtomkring som hjälper till, säger Carola Karlsson Göransson.

Hyllas av räddningstjänsten: ”Inte gått utan er”

Räddningstjänsten Oskarshamn la under söndagsmorgonen ut ett inlägg på sin Facebooksida där de berättade om senaste dygnets brandbekämpning och passade samtidigt på att skicka en hälsning till alla som gett stöd:

”Vi vill bara säga TACK till alla som bidrar. Ni är fantastiska och det hade inte gått utan er.”

Räddningstjänsten Oskarshamns tack till stödet.

Branden inte under kontroll – släckningsarbetet fortsätter under söndagen

Finsjöbranden täcker nu 100 hektar och började i fredags och växte sig större under natten till lördag.

Under söndagsmorgonen meddelade räddningstjänstens att de lyckats ringa in branden och förhindra spridning, men att den inte är under kontroll. Möjligheterna att bekämpa den är till stor del väderberoende.

– Vinden är det vi inte vill ha, kraftig vind tillsammans med hög värme och låg luftfuktighet är inte bra, säger Magnus Skyttemo, inre befäl på räddningstjänsten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se det pågående släckningsarbetet i Mönsterås. Foto: David Petersson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Finsjö

Mer i ämnet