Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör insatsledaren Janne Karlsson berätta om den pågående skogsbranden och all den extra förstärkning som räddningstjänsten i Mönsterås fått utifrån. Foto: Karin Ahlgren/David Petersson

Insatsledaren om skogsbranden: ”Allvarligaste sedan 2018”

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbranden i Finsjö utanför Mönsterås är ännu inte under kontroll men har ringats in och begränsats. Söndagens möjligheter att stoppa ytterligare framfart hänger i mångt och mycket på vädret.

– Det här är den allvarligaste som vi har haft sedan 2018 i det här området, säger insatsledaren Janne Karlsson.

Branden som startade i fredags har bekämpas dygnet runt under helgen. Enligt räddningstjänstens uppskattning täcker branden nu en yta på cirka 100 hektar. Bekämpningen kommer fortsätta under söndagen med ett 70-tal personer på plats, fyra helikoptrar och tre skopande flygplan. Men fler resurser kan behöva kallas in.

– Vi har fortsatt höga brandriskvärden och det är fortfarande allvarligt läge, vi vill inte säga att vi har kontroll än, säger Magnus Skyttemo från räddningstjänsten.

– De öppna lågorna håller på att lägga sig ut så det ser inte så dramatiskt ut på platsen. Problemet är att vinden håller på att tillta, säger insatsledaren Janne Karlsson.

Släckningsarbetet kommer att fortsätta åtminstone fram till tisdag, enligt räddningstjänsten.

”Blivit ett monster”

Det var natten till lördag som branden genom kraftig vind växte sig stor och beskrevs av räddningstjänsten ha ”blivit ett monster”, med en brandyta på 125 hektar.

– Det är ungefär lika stort som 200 fotbollsplaner, sa Johan Woxö, inre befäl på räddningstjänsten, till SVT under lördagen.

Under lördagseftermiddagen fick räddningstjänsten förstärkning från Göteborg och flera angränsande län för att bekämpa branden. Under kvällen hade ytterligare enheter från Kronobergs län rullat in. Även polisen har hjälpt till att patrullera med värmekameror.

Helikoptrar går i skytteltrafik mellan branden och en gräsplan i Fliseryd där räddningstjänsten ställt upp en tankbil med vatten. Foto: Emrik Cederlöf

Ingen anledning att evakuera

Det har under helgen inte varit läge att evakuera närliggande hus, även om branden under lördagen nådde ett hundratal meter från bebyggelse.  

– Så länge vi håller den nordliga begränsninglinjen ser vi ingen anledning till att evakuera, säger Johan Woxö.

Närboende känner rökdoft

En av de som bor inte alltför långt från branden är Mönsterås oppositionsråd Robert Rapakko (S). Han beskriver hur han känt rökdoft i bostadsområdet sedan branden tog fart under fredagen.

– Det är klart det känns lite sådär att gå och lägga sig med rökdoft ute och veta att det brinner relativt nära. Men vinden ligger på bort från husen här och in mot skogen nu åtminstone, säger Robert Rapakko.

Flera helikoptrar jobbar intensivt med att försöka hålla den i schack. Foto: David Petersson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Finsjö

Mer i ämnet