Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer med kommunpolitiken när politiker byter partier? Det svarar forskaren Erik Wångmar på i klippet. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Forskaren Erik Wångmar förklarar: Därför har partibyten ökat

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Den senaste mandatperioden har ett 20-tal politiker i Kronoberg och Kalmar län bytt partifärger, men ändå behållit sin plats i fullmäktige. Att fler kommunpolitiker byter parti är en tydlig trend som får konsekvenser i vardagen, det säger statsvetaren Erik Wångmar till SVT.

– Stabiliteten är mindre än förr. Partibytare förekom även tidigare, men det har ökat, säger Erik Wångmar, lektor i statsvetenskap och docent i historia vid Linnéuniversitetet.

Vanligast i mindre kommuner

I veckan presenterade SVT Småland en lista på samtliga partibytare under den senaste mandatperioden i Kalmar och Kronobergs län. Det har varit vanligast bland politiker i mindre kommuner i Kronoberg att hoppa mellan partier.

– I en mindre kommun kan det vara så att ett parti har rekryteringsvårigheter att få aktiva politiker, och då får man ta vad man får helt enkelt, säger Erik Wångmar.

Hör forskaren förklara vilka konsekvenser partibytena för med sig i klippet ovan.

Uppfattas som rörigt

Samtidigt påpekar Erik Wångmar att det inte finns någon detaljerad ingående forskning i ämnet. Men enligt honom är det uppenbart att fenomenet ökat, och att väljarna därmed får svårt att hänga med i svängarna.

– Det bidrar till att kommunpolitiken uppfattas som rörig. Plus att man då kan fråga sig, varför är människor med i politiken om det inte har en mer genuin övertygelse, eftersom de kan byta parti flera gånger, säger Erik Wångmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet