Hör Björn Sellström berätta i klippet om hur barnen påverkas efter övergreppen. Foto: SVT

Experten förklarar: Därför blir sexövergreppen vardag för utsatta barn

Uppdaterad
Publicerad

Björn Sellström är kriminalkommissarie och jobbar dagligen med internetrelaterade sexualbrott mot barn på NOA (Före detta rikskriminalen).

Enligt honom finns det vissa saker med fallet i Kalmar län där ett par filmat och våldtagit två små barn, som sticker ut.

Kvinnan och mannen dömdes i juli av tingsrätten för grova våldtäkter mot barn. Nu ska de få sin dom prövad i Göta hovrätt.

Björn Sellström jobbar med internetrelaterade sexualbrott mot barn dagligen på polisens nationella operativa avdelning, NOA.

Par misstänks ha producerat barnporr

Hör Björn i klippet om hur barnen påverkas efter övergreppen.

Normaliseringsprocess

Övergreppen på de två små barnen pågick under sex års tid.

– Det blir en normaliseringsprocess. Det här är barnets vardag, säger Björn Sellberg.

Kvinnan dömdes till åtta år och sex månaders fängelse och mannen till 13 år och sex månader i tingsrätten.

– I det här fallet när det sker i hemmets sfär, där dessutom kvinnan är medgärningsperson, är ett litet barn otroligt oskyddat, säger Björn Sellberg.

Skrift svårt att bevisa

Övergreppen dokumenterades i dagboksanteckningar av paret och det har varit avgörande bevisföring i målet. Dessutom finns mängder av filmer och bilder. Totalt rör det sig om 1,8 miljoner filer med barnpornografiskt material, varav 200 000 filer bedöms som grova.

Mannen vill nu frias från de övergrepp som finns nedskrivna i dagboken men där det inte finns något filmklipp som styrker händelsen.

– Är det bara i skrift kan han hänvisa till drömmar och fantasier, och det kan bli svårt att slå hål på, säger Björn Sellberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Par misstänks ha producerat barnporr

Mer i ämnet