Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Specialpedagogiska skolmyndigheten ger rådgivning till skolor när barn med särskilda behov ska byta skola. Foto: Frida Rönnholm

Experten om flytt av särskolebarn: ”Mycket att tänka på”

Uppdaterad
Publicerad

Ett skolbyte kan vara en stor omställning men är ibland en nödvändighet. Hur gör man då för att barnet inte ska fara illa? Therese Lindahl är rådgivare på Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM).

Att byta skola kan vara en stor förändring för alla barn, men för barn med en intellektuell funktionsnedsättning kan förändringen bli ännu större.

– Alla barn, även de med en intellektuell funktionsnedsättning måste ibland byta skola, till exempel om man börjat högstadiet eller gymnasiet, säger Therese Lindahl, på Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) och fortsätter.

– Det är viktigt att det sker på rätt sätt.

Specialpedagogiska myndigheten erbjuder skolor rådgivning inför skolbyten. För att skolbytet ska gå till på bästa sätt behöver både barnet och föräldrarna få vara delaktiga och övergången måste få ta tid, säger Therese Lindahl.

– Görs det på rätt sätt kan ett skolbyte vara positivt för barnet, säger Therese Lindahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västervik

Mer i ämnet