Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Västerviks kommun har beslutat att flytta en särskoleklass från en skola till en annan. Föräldern Mikael Sköld är missnöjd med beslutet. Foto: Jessica Gow/TT, Hedvig Nittve/SVT

Funktionsnedsatta barn tvingas till skolbyte

Publicerad

En särskoleklass i Västerviks kommun tvingas till skolbyte på grund av utrymmesbrist. Mikael Skölds son har en intellektuell funktionsnedsättning och är ett av de barn som nu flyttas på. – Alla förändringar blir jättesvårt för honom, säger Mikael Sköld.

I sex år har Mikael Skölds 14-årige son gått på Fågelbärets skola i Västervik. Till hösten har kommunen beslutat att flytta sonen och de fyra andra barnen i hans särskoleklass till Skogshagaskolan på andra sidan stan.

Anledningen är utrymmesbrist. När de yngre barnen börjar skolan till hösten finns det inte plats till Mikael Skölds son och hans klasskamrater.

– Jag är jätteorolig. Jag är rädd att han kommer må mycket sämre av det här, säger Mikael Sköld.

Fler anfall vid förändringar

Mikael Skölds son har en intellektuell funktionsnedsättning och epilepsi. Enligt Mikael Sköld har han svårt för förändringar och får fler epileptiska anfall av nya miljöer.

– Det räcker med att taxichauffören tar en annan väg till skolan på morgonen för att dagen ska vara förstörd, säger Mikael Sköld och fortsätter.

– Nu kommer det bli en helt ny miljö, med hundratals nya ansikten.

Enligt Västerviks kommun har man tittat på olika förslag för att åtgärda utrymmesbristen på Fågelbäret och kommit fram till att flytten av Mikael Skölds son och hans klass är den bästa lösningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.