Experten om 17-åringens försvinnande: ”Tror han finns i Lagan”

Publicerad

För ett år sedan försvann en 17-årig pojke från en fest i Ljungby, än är han inte hittad. Anders Leicht är pensionerad polis sedan två månader tillbaka, men har under sin verksamma tid varit ämnesansvarig för eftersök av försvunna personer.

– Det är en verklighet vi har, att vi hittar inte hundra procent av dem vi letar efter, säger han.

Varje år försvinner ungefär 26 000 personer i Sverige, av dem förblir ett 10-tal försvunna under en lång tid.

I klippet ovan berättar Anders Leicht om var han tror att pojken finns.

Försvunnen 17-åring i Ljungby

– Det är alltså relativt ovanligt. En del av dem anträffas till slut, men sedan finns det vissa som finns på platser som gör att man aldrig kommer hitta dem, säger Anders Leicht.

Delar polisens teori

Anders Leicht har från sin verksamma tid som polis, flera års erfarenhet av eftersök av försvunna personer. I fallet med 17-åringen delar han polisens teori om att pojken har hamnat i ån Lagan som rinner genom Ljungby.

– Det är en förklaring till varför han inte hittas.

Vid flera tillfällen har polisen sökt med specialhundar i Lagan – och hundarna har flera gånger markerat. Polisen har också haft dykare på plats, men det har inte gett några resultat.

Svårdykt område

Problemet med Lagan är att det är ett svårdykt område. Förutom att det är djupt är det också strömt och besvärligt med stockar och stenar på botten.

Sikten i vattnet är också dålig, polisen har tidigare berättat för SVT att den som max är en meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunnen 17-åring i Ljungby

Mer i ämnet