Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gruppchefen Örjan Hvass vid Kalmarpolisen förklarar i klippet hur de kommer att förstöra alla pass och id-kort som inte hämtas ut. Foto: SVT/ClaryKroon

Efter passkaoset – polisen tvingas förstöra mängder av pass

Uppdaterad
Publicerad

När pandemirestriktionerna släpptes i våras ville många förnya sina pass. Köerna växte och situationen blev kaosartad. Nu har väntetiderna för att förnya sitt pass blivit betydligt kortare, men ett nytt problem har uppstått. Mängder av klara pass blir liggande utan att någon hämtar dem.

– Vi har otroligt många pass och id-kort som har legat här i tre till fyra månader. Om folk inte kommer och hämtar dem blir vi helt enkelt tvungna att förstöra dem, säger Örjan Hvass, gruppchef för stöd och service vid polisen i Kalmar. 

Polisen har svårt att förstå varför man inte hämtar ut sina klara pass och id-kort. Särskilt med tanke på att man redan betalat för dem. Ett pass kostar 400 kronor och är giltigt under fem år.

Polisen kommer bli tuffare

Bara på polishuset i Kalmar finns det nu 346 pass och 77 id-kort som legat mer än tre månader och därför har gått ut. Värdet på passen som nu bokstavligt talat riskerar att gå upp i rök ligger alltså på nästan 150 000 kronor.

– Jag tycker att det känns helt galet, men nu måste vi börja bli tuffare. Efter fyra månader kommer vi att förstöra dem, säger Örjan Hvass.

Sammanlagt 172 000 pass

Sammanlagt ligger cirka 172 000 pass och väntar på att bli hämtade runt om i landet. Men hur många av dem som har gått förbi bäst före-datum har polisen centralt inga exakta siffror på.

– Vi har ingen siffra på hur många av dem som legat mer än tre månader, säger Nadia Jaber, pressekreterare vid polisens nationella mediacenter.

Ännu högre summa i Jönköpings län

I Jönköpings län ligger det just nu drygt 6000 pass som väntar på sina ägare. Tio procent av dessa, cirka 600 har passerat sitt sista datum för utlämning, dvs de har levererats till polisen för över tre månader sedan. Passen är värda cirka 240 000 kronor, pengar som ägarna redan betalat.

– Vi vill så klart hellre att de hämtas ut än att de makuleras så att medborgaren inte behöver ansöka om nytt pass, säger Emelie Petersson som är gruppchef för Stöd och service hos polisen i Jönköpings län.

I klippet kan du också höra hur polisen förstör passen på ett mycket grundligt sätt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.