Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Pleijel, chef i lokalpolisområde Västervik där Hultsfred ingår, tycker att beslutet att stänga pass-stationen är motiverat, trots att köerna är längre än någonsin. Hör varför i klippet. Foto: TT/Kaisa Lappalainen/SVT

Trycket på pass ökade – då stängde pass-stationen i Hultsfred

Uppdaterad
Publicerad

Under många år har man kunnat ansöka om pass på polisstationen i Hultsfred. Men vid årsskiftet avvecklades pass-stolpen, lagom till att trycket på passtider ökade enormt. Nu kan stolpen istället hamna i Ängelholm eller Malmö.

Beslutet att avveckla pass-stationen i Hultsfred fattades redan 2021 av ledningen i Polisregion syd. Befolkningsunderlaget i Hultsfred är för litet för en egen pass-station och tider stod obokade, löd motiveringen. Stolpen behövdes bättre på andra håll i polisregionen.

Men sen slopades coronarestriktionerna i februari och med det ett rekordtryck på att förnya sitt pass – även i glesbefolkade Kalmar län. Trots att polisen idag förlängt öppettiderna för passbokning i Kalmar, Oskarshamn och Västervik är det fortfarande sju månaders väntetid innan man kan få en passtid i länet. Första lediga tid är i november.

Räknade med ”propp”

Att det skulle bli en ”propp” efter pandemin var något som polisen räknat med, säger lokalpolisområdeschef Anders Pleijel. Ändå valde man att avveckla stationen i Hultsfred.

Känns inte beslutet ologiskt då med tanke på att ni visste om att det skulle bli såhär?

– Man vet ju aldrig när pandemin släpper. Det här är ett strategiskt beslut som ligger flera år i framkant, så nej det tycker jag inte.

Flyttas till Skåne

Pass-stolpen i Hultsfred kunde i snitt erbjuda 165 passtider i veckan. Tider som nu istället kommer att hamna i Skåne.

– Det finns två orter som slåss om stolpen, Ängelholm och Malmö, säger Anders Pleijel.

Men kunde den inte flyttats till Kalmar istället?

– Kalmar har inte heller tillräckligt med befolkningsunderlag och vi har en lokal som inte kan ta emot fler pass-stationer. Dessutom kommer 40 procent av de som bokar pass utifrån. Då tycker jag det är bättre att flytta stolpen någonstans där folk bor, så slipper de åka hit.

Inför dubbelskift

En nationell satsning är på gång inom polisen för att beta av de enorma passköerna. Från och med maj kommer det införas dubbelskift på alla polisstationer som har passtillverkning – något som enligt polisen ska fördubbla antalet tillgängliga tider.

– Vi gör allt vi kan för att minska passbokningköerna och det kommer nog folk att upptäcka så småningom, säger Anders Pleijel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hultsfred

Mer i ämnet