Polisen i Kalmar har nästan fördubblat sin passproduktion

Uppdaterad
Publicerad

I normala fall tillverkas minst 450 pass per vecka i Kalmar. Men den här veckan kommer det tillverkas drygt 800 pass.

Anledningen till att man lyckats öka produktionen är på grund av sommarpersonal och utökade passtider, berättar Örjan Hvass, som är gruppchef för stöd och service vid polisen i Kalmar.

– Vi har tre pass-stolpar, vilket gör att man bara kan göra ett antal pass per timme. Men jag har lagt ut passtider lite utöver de vanliga öppettiderna, men då gäller det bara pass och på det sättet har jag kunnat öka produktionen. Jag var även ute i god tid med att anställa sommarvikarier som möjliggjorde att jag kunde använda dem som timanställda, säger han.

Långa köer trots ökning

Varje år ska Kalmar län producera cirka 25 000 pass. Per vecka innebär det att det som minimum ska tillverkas 450 pass och bara den här veckan har man ökat på med ytterligare 361 pass.

– Vi släpper tider varje dag. När jag ser att jag har tillräckligt med personal så kan jag släppa mer tider, så folk kan komma hit och göra sina pass lite efter de ordinarie tiderna. Men det är inte så att vi ändrat öppettiderna, säger Örjan Hvass.

Anställa mer personal

Trots att man skruvat upp rejält, kollar man på fler lösningar för att hålla det nuvarande produktionstempot och för att minska kötiden.

– Personalen jobbar sina 40 timmar och de måste må bra också. Jag kommer använda all personal jag har för att kunna göra pass. Jag har även kollat på folk som jobbat med pass innan, ifall vi kan ta in dem för att öka produktionen ännu mer. Så det är på gång nu.

I klippet berättar Örjan Hvass mer om passproduktionen i Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.