Foto: TT

Få döms för nedskräpning

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu gått sju år sedan det blev förbjudet att skräpa ner, men få döms till böter.

I polisregion Syd, där Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Skånes län ingår, har det under årets första fem månader totalt skrivits ut sex böter för nedskräpning. 

– Skräpboten är viktig för att visa att vi lever i ett samhälle där ingen ska skräpa ner. Det är alltid förbjudet att skräpa ned, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent i ett pressmeddelande. 

Vill utöka lagen 

Nedskräpning kan leda till böter och fängelse, men i hela landet har bara 44 böter utfärdats hittills i år. På organisationen Håll Sverige Rent vill de nu att lagen ska ändras så att de också omfattar även småskräp som fimpar och tuggummin. 

– De allra flesta stör sig på när det är skräpigt, ändå slängs ungefär en miljard fimpar varje år i Sverige. Undantagen för småskräp kan skapa en osäkerhet hos polisen var gränsen går för att utfärda en bot, samtidigt som det sänder felaktiga signaler om att viss nedskräpning skulle vara mindre allvarlig, säger Johanna Ragnartz. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.