Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tidigare i somras lanserades en mobilapp som skulle vara till hjälp för att förebygga trängsel på stränderna i Mörbylånga kommun. Men få av dem vi pratat med känner till att den finns. Men besökarna Olof Elm och Anna Karlsson tycker att idén med en trängselapp är bra. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Få känner till appen som varnar för trängsel

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en nyutvecklad mobilapp som ska hjälpa människor att minska trängseln på badplatserna i Mörbylånga. Men få känner till den.
– Den appen kommer jag att kolla upp, säger Olof Elm som är en av dem som besöker Talluddens badplats under söndagen.

Det var tidigare i somras som Mörbylånga kommun lanserade en mobilapp som badsugna skulle kunna använda för att i förväg ta reda på om det var trångt på badplatsen. Åtta av kommunens badplatser mäts regelbundet under dagen och visar med hjälp av rött, gult eller grönt om det råder trängsel eller inte.

”Visste inte att den finns”

Men när högsommarvärmen la sig tung över Öland under söndagen, var det få av besökarna på Talluddens badplats som kände till appen. Men desto fler som tog sig dit för att bada.

– Jag visste inte om att den finns, säger Anna Karlsson som var en av de badande på Tallludden.

Hade du använt den om du hade känt till den?

– Ja, det hade jag kanske gjort. Men man brukar ju ha rätt så bra koll på hur mycket folk det är ändå. I dag är det ju bra väder och kommer att vara mycket folk, så då var vi här tidigt, så att vi kan åka härifrån innan det blir alldeles för mycket folk, säger hon.

”Ska inte vara trångt kring oss”

– Det låter ju som en bra app, den känner jag inte till, säger Olof Elm som också tagit sig till Talludden för att bada.

Just nu visar appen rött, att det är ganska mycket folk här, vad tänker du om det?

– Vi kommer att hålla oss lite för oss själva, så att det inte ska vara för trångt kring oss, säger han och tillägger att dagar när det är väldigt fullt brukar han och hans familj som bor i närheten leta reda på mer undanskymda platser dit turisterna inte hittar.

Så funkar appen

Visa

Kommunen har placerat ut wifi-sensorer som fångar upp anonyma signaler från besökarnas mobiltelefoner.  Och systemet berättar genom att signalera rött, gult eller grönt, huruvida det är trängsel på badplatsen eller inte. Mer information finns på morbylanga.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer