Snart kommer stränderna på Öland fyllas på med badsugna. I klippet berättar kommunikationschefen Kim Ahlqvist om appen som ska sätta stopp för trängsel. Foto: Ida Svensson/SVT

Wifi-sniffaren ska varna badsugna om trängsel: ”Är det rött är det fullt”

Uppdaterad
Publicerad

Mörbylånga kommun bygger in en ny funktion i sin egen kommunapp. Med hjälp av wifi-sniffare på badstränderna samlar man in data som visar om stranden är coronasäker.

– Vi har valt ut sju badplatser i Mörbylånga där vi vet att det brukar vara mycket folk. Där kommer vi sätta wifi-sniffers som samlar in antalet mobila enheter oavsett mobilabonemang. Sen gör appen en matematisk uträkning om hur många personer som finns på badplatser. I appen kommer det sedan lysa grönt, gult eller rött, beroende på hur många som är på stranden just då, säger Kim Ahlqvist, kommunikationschef i Mörbylånga kommun.

Insamlingen av data ska enligt Kim Ahlqvist vara helt och hållet anonym. Tekniken har granskats av datainspektionen och är GDPR-anpassad. Det är också därför man använder färger i stället för exakta siffror.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Klar till midsommar

Planen är att den nya badappen ska vara klar och kunna lanseras till midsommarhelgen.

– Vi vill ta vårt samhällsansvar och hoppas att andra kommuner kan ta rygg. Jag tror behovet finns på många andra platser, inte bara på stränder, säger Kim Ahlqvist.

Sju stränder

Stränderna som kommer utrustas med wifi-sniffare är Balken, Bläsinge strand, Möllstorps strand, Kalvhagen, Haga park, Talludden och Granudden.

Så funkar nya strandappen

En funktion i Mörbylånga kommuns egen app läser av antalet mobiltelefoner på stranden. Användare av Mörbylångas app kan då se om stranden är fri eller överfull via färgkod.

Grönt – goda möjligheter att hålla fysisk distans

Gult – varning om att det snart är fullt

Rött – svårt att hålla fysisk distans

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet