• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Tar man på sig att stå på en lista så har man på något sätt lovat de som väljer en, att nu ska jag ha det här uppdraget i fyra år, säger Ann-Britt Mårtensson (S), ordförande för kommunfullmäktige i Torsås. Foto: Karin Ahlgren/SVT

I Torsås hoppar nästan ingen av politiken

Publicerad

I Torsås är kommunfullmäktiges ledamöter trogna sina uppdrag. Ytterst få lämnar dem under valperioden.

Förra valperioden var antalet avhopp från fullmäktigeuppdraget minst i landet i Torsås kommun. Halvvägs in i den senaste valperioden är det bara en ledamot som lämnat sitt uppdrag, en ledamot som avled.

– Tar man på sig att stå på en lista så har man på något sätt lovat de som väljer en, att nu ska jag ha det här uppdraget i fyra år. Till nästa val. Sen får ju väljarna utvärdera om jag ska vara med i fortsättningen eller inte, säger Ann-Britt Mårtensson (S) som är ordförande för kommunfullmäktige i Torsås.

Många vana vid uppdrag

Kommunfullmäktige har sina sammanträden på Folkets hus i Torsås. Biofåtöljerna som fyller salongen blir fullmäktigeledamöternas sittplatser. Och på scenen, där också Torsåsrevyn har sin hemmaarena, har Ann-Britt sin plats när det är fullmäktigemöte.

Att Torsås sticker ut vad gäller antalet avhopp från fullmäktigeupdragen tror hon beror på att många i kommunen är engagerade i föreningar och styrelser, och därmed vana vid att ta uppdrag.

– Sen har vi också en god stämning på våra möten. Jag har aldrig behövt avbryta någon som attackerat någon politisk motståndare på ett otrevligt sätt. Vi har ett gott bemötande mot varandra. Och det är viktigt, tror jag, säger hon.

Nya ledamöter vid varje val

Men om få lämnar sina uppdrag -  kan inte det få negativa konsekvenser i form av att det inte blir någon förnyelse?

– Vi får in nya ledamöter vid varje val, så det är inga problem med det.

Hon håller fram fördelarna med de få avhoppen.

– Demokrati tar tid. Har man väl börjat så är det väldigt intressant att se hur det hela fungerar och hur samhället utvecklas utifrån de beslut som tas, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Torsås

Mer i ämnet