Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag har kämpat för det här sedan jag var tretton, säger Gustav Johansson. Hör i klippet vad en samlingsplats som Motorgården i Torsås betyder för epaungdomarna. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Så fick motorgården i Torsås stopp på buskörningen med A-traktorer

Uppdaterad
Publicerad

Verkstaden som blev en fritidsgård har varit en framgångssaga för Torsås. På motorgården kan ungdomar meka med sina A-traktorer och lära känna likasinnade. Men reglerna är tuffa, sköter man sig inte åker man ut.

– Det är nästan som en liten familj, säger Gustav Johansson.

Det är full rulle i verkstaden i Torsås när Motorburen Ungdom Öland besöker Motorintresserad Ungdom Torsås. Motorgården är så pass unik att Ölandsungdomarna åkt på studiebesök för att få med sig inspiration hem till ön.

– De har det vi vill ha, säger Nina Klasson, ordförande för Ölandsföreningen.

Torsås

Föreningen bildades sommaren 2020 med syfte att skapa en meningsfull fritid för bilintresserade tonåringar på ön. Först i oktober 2022 fick de tag på en lämplig lokal. På önskelistan står också en verkstad, precis som den i Torsås, och det är därför de två ungdomsföreningarna har ett utbyte med varandra.

Följ med till motorgården i Torsås i klippet ovan.

Busförare inte välkomna i Torsås

Gustav Johansson, 20 år, är en av eldsjälarna bakom motorgården i Torsås. Han har jobbat hårt för att kommunen ska få en samlingsplats för motor- och bilintresserade ungdomar. 2019 blev den drömmen verklighet.

– Det är inte mycket buskörning alls kvar i Torsås tack vare detta. Folk kommer hit och fixar upp sina A-traktorer och det är ju underbart att ungdomar lär sig otroligt mycket här. Det kan ju senare leda till ett yrke i framtiden, säger Gustav Johansson.

Gustav berättar att föreningen ställer krav på sina medlemmar.

– Vi har satt regler att om man ska vara med i denna motorklubb får man inte köra olagligt. Man får inte hålla på och speka (bränna gummi) och riva i byn. Vill man göra det får man inte vara med. Det är den största motgången vi haft med de äldre medlemmarna, som kört vilt.

Motorintresserad Ungdom Torsås är en del av Fryshuset och verksamhet finansieras med olika former av projektstöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torsås

Mer i ämnet