Anders Lundell är ombudsman på Handels Kalmar. Foto: SVT/Kaisa Lappalainen

Efter rånvågen: facket kritiska till ensambemanning

Uppdaterad
Publicerad

Oron bland butikspersonal har ökat efter senaste tidens rånvåg i länet, enligt fackförbundet Handels.

– Vi försöker komma ut på de arbetsplatser där det har skett ett rån för att ge stöd, säger Anders Lundell, ombudsman på Handels.

Kalmar län utsattes i helgen för ett femte butiksrån på kort tid. Den här gången var det en matbutik i Västervik som rånarna slog till mot, utan framgång. Nu uttrycker fackförbundet Handels sin oro.

– Kontanterna minskar i vårt samhälle. Matbutikerna får agera post och bank, och därför söker sig rånarna dit, säger Anders Lundell, ombudsman på Handels.

Avråder från ensamarbete

Han säger att rånare kan söka sig till butiker där det bara personer jobbar ensamma, och menar därför att butikerna borde försöka avstå ensambemanning.

– Vi har misstankar om att det har varit ensambemanning i ett av fallen. Riskerna med ensamarbete är överhängande. Är man kriminell kanske man i första hand väljer de butiker där någon är ensam.

Ökad oro

Enligt Anders Lundell har oron ökat bland butikspersonal efter senaste tidens rånvåg.

– Det här är väldigt ovanligt i vår region. Vi försöker komma ut på de arbetsplatser där det har skett ett rån, för att ge stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.