Foto: TT

Falsk polis försökte lura kvinna i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 70-årsåldern blev natten till söndag uppringd av en person som utgav sig för att vara polis. Personen krävde att kvinnan skulle logga in med bank-id för att identifiera sig och för att i utbyte få information om anhöriga som varit med om en olycka.

Händelsen anmäldes till polisen vid 00.30-tiden natten till söndag. Kvinnan i Växjö blev uppringd av någon som utgav sig för att vara polis, och om kvinnan loggade in med sitt bank-id skulle hon få mer information om anhöriga som varit med om en olycka. Men kvinnan blev misstänksam och gjorde inte som den så kallade polisen sa.

– Hon hade hört talas om detta och kände till att det förekommer så hon lade på luren, säger Viktor Jensen inre befäl hos polisen i Växjö.

– Att ringa någon mitt i natten och spela på en annan persons känslor för anhöriga för att komma över besparingar, det är nedrigt. Det här är inget tillvägagångssätt vi använder inom polisen, vi ber aldrig om bank-id, säger Jimmy Modin polisens presstalesperson.

Att personer kontaktar äldre människor och utger sig för att vara poliser i syfte att komma över besparingar via bank-id och kontokort har rapporterats till polisen vid upprepade tillfällen de senaste månaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.