Foto: TT/Fredrik Sandberg

Falska poliser lurade åldring i Ljungby

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen anmälde två äldre personer i Ljungby att de fått samtal från personer som uppgett sig vara poliser och av dem uppmanats att lämna ifrån sig sina bankkort. En av de drabbade blev av med ett större belopp.

– Det handlar om ett försök till bedrägeri och ett fullbordat brott, säger Per Bergendahl som är jourhavande förundersökningsledare på polisen i Växjö, till SVT Nyheter Småland.

Enligt anmälningarna ringde bedragarna upp under fredagen och utgav sig för att vara poliser. De sa också att deras kollegor senare skulle komma hem till de äldre för att hämta deras bankkort. I det ena fallet lämnade den äldre kvinnan, som är i 90-årsåldern, ifrån sig både kort och kod. Hon blev också av med ett betydande belopp från sitt konto.

”Civila poliser” hämtar bankkort

De som kom och hämtade kortet, var de uniformerade?

– Nej det har de inte varit, säger Per Bergendahl.

Han berättar också att polisen fått in liknande anmälningar från andra delar av Sverige tidigare under hösten. Men han vill betona att polisen aldrig ringer för att begära uppgifter om bankkort.

– Vi vill varna äldre för att någonsin lämna ut sådan information. Det skulle vi aldrig efterfråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.