Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Hjulström berättar om hur det är att jobba som fältarbetare i Kalmar nu när oroligheterna ökat. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Så har fältarnas arbete förändrats i Kalmar: ”Känner inte alla längre”

Uppdaterad
Publicerad

I Kalmar har oroligheterna ökat det senaste året. En av de personalgrupper som har en viktig roll när det gäller att förhindra att ungdomar dras in i kriminalitet är kommunens fältassistenter. Tidigare var de fyra stycken men nu är de fem.

En av fältassistenterna i Kalmar är Johan Hjulström som jobbat med det sedan tolv år tillbaka. Han märker tydligt utvecklingen i kommunen.

– Man ska inte glömma att de flesta ungdomar sköter sig väldigt bra i kommunen, men vi märker att gängkriminaliteten och narkotikan har kommit in även i mindre städer och det ser vi även i Kalmar, säger Johan Hjulström.

Kalmar

Han tror att det behövs större satsningar för att kunna få stopp på utvecklingen i Kalmar.

– Det är viktigt att man jobbar uppifrån. Att man ändrar på lagar så att det blir svårt att vara kriminell. Sen behöver vi också jobba stenhårt underifrån, för att få ungdomar att välja rätt väg och att vi ska ge ungdomar kunskap om droger och vad det kan leda till, säger han.

Kartläggning av antalet fältarbetare

En enkät som Socialstyrelsen gjort visar att fältarbetare har blivit ett vanligare yrke i Sverige men att det finns ett missnöje med uppdraget. Den kommun som toppar när det gäller antal fältarbetare är Kungälv med hela 17 personer.

Växjö har sex fältarbetare och Kalmar fem. Flera kommuner i Kalmar- och Kronobergs län saknar helt fältarbetare.

ANTAL FÄLTARBETARE I DIN KOMMUN

Kalmar län

Högsby           0

Torsås             4

Mörbylånga     0

Hultsfred         4

Mönsterås       0

Emmaboda     2

Kalmar            5

Nybro             0

Oskarshamn   0

Västervik        2

Vimmerby      0

Borgholm       0

Kronobergs län

Uppvidinge    0

Lessebo         0

Tingsryd        0

Alvesta           2

Älmhult           2

Markaryd        3

Växjö              6

Ljungby          2

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet