Marita Sandberg och dottern Noomi har lektion hemma i soffan. Foto: SVT

Familjen bryter mot skollagen – tvingas betala böter

Publicerad

Föräldrarna Marita och Tomas Sandberg i Färjestaden på Öland tvingas nu betala böter på drygt 30 000 kronor för att de medvetet bryter mot skollagen och undervisar sina barn hemma.

– Det känns fruktansvärt att hamna hos Kronofogden bara för att man vill sina barns bästa, säger Marita Sandberg.

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat om familjen Sandberg som i över sex års tid undervisat sina barn hemma i Färjestaden på Öland. Men under år 2011 kom en ändring i skollagen som satte stopp för den möjligheten.

Lång kamp mot kommunen

Sedan dess har familjen fört en utdragen kamp mot Mörbylånga kommun om att undervisa sina barn hemma trots att skollagen inte tillåter det. Fallet har vandrat genom alla rättsliga instanser under drygt två års tid genom flera överklaganden.

Till slut beslutade Högsta förvaltningsdomstolen inte bevilja familjen Sandberg prövningstillstånd i ärendet. Under förra veckan fick familjen ett kravbrev från Kronofogden om att betala in 30 750 kronor i böter för att de undervisar sina barn hemma.

Får hjälp av en fond

– Vi hoppas att kunna betala böterna. Vi kommer att få hjälp med att finansiera skulden från en vitesfond som Rohus – Riksorganisationen för hemundervisning i Sverige, har samlat in pengar från, säger Marita Sandberg.

Tänker ni låta era barn gå till skolan nu efter det här beskedet?

– Nej, vi kommer fortsätta att undervisa våra två döttrar hemma, de kommer inte att gå till skolan, säger Marita Sandberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.