Foto: SVT

Får inte undervisa sina barn hemma: ”Trött på eländet”

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna Tomas och Marita Sandberg i Färjestaden har under flera års tid bedrivit hemundervisning av sina barn trots att Mörbylånga kommun sagt nej till det. Nu får de avslag även i förvaltningsrätten.

– Beslutet var väl mer eller mindre väntat. Man är så trött på det här eländet nu, säger Marita Sandberg.

Familjen överklagade Mörbylånga kommuns beslut till förvaltningsrätten om att inte ge dem rätt att hemundervisa sina barn. Nu avslår rätten deras begäran med hänvisning till att deras argument för hemundervisning av familjens barn inte håller. Rätten hänvisar också till att paret tidigare fått avslag på sin ansökan och att frågan är rättsligt prövad i flera instanser. Eftersom tidigare domar slagit fast att det inte finns synnerliga skäl för hemundervisning och inga nya skäl kommit fram blir det avslag även i denna instans.

Mobbade av religiösa skäl

Familjen har drivit frågan om hemundervisning av sina två barn sedan 2011 då lagen om skolplikt blev hårdare. Bland annat har man framhållit att barnen utsatts för mobbning på grund av sin religiösa tro och att undervisningen kränkt deras tro. I sin överklagan till förvaltningsrätten har familjen önskat att kommunens beslut ska upphävas och skickas tillbaka till kommunen. Något som rätten sa nej till.

Fortsätter med hemundervisning

Marita Sandberg säger att familjen nu ska diskutera hur de ska gå vidare med sina jurister, men säger också att man kommer fortsätta bedriva hemundervisning.

– Skolan passar inte alla, många mår dåligt. Alla våra barn har mått dåligt i skolan under de tidiga skolåren och klarat av den först när de blivit äldre och fått mer trygghet i sig själva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

hemundervisning

Mer i ämnet