Jonas Nordström rättschef på Skolverket. Foto: TT/Skolverket

Skolverket: ”Ett unikt fall”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Skolverket är det väldigt ovanligt att vårdnadshavare tar upp striden mot kommuner när det gäller att ha hemundervisning.

Enligt skollagen så har kommuner möjligheten att ansöka om att utdöma ett vitesbelopp hos Förvaltningsrätten i de fall där vårdnadshavare och elev inte följer skolplikten.

I fallet med vårdnadshavarna Marita och Tomas Sandberg i Färjestaden, fortsätter de med att undervisa barnen hemma trots att de hotas med att betala höga böter.

– Systemet är uppbyggt på så sätt att i första hand ska en dialog med vårdnadshavare ske i så stor utsträckning som möjligt. Om inte det hjälper är ett vitesföreläggande nästa steg på trappan. Sedan blir det ett fall för socialtjänsten att hantera, säger Jonas Nordström som är rättschef på Skolverket.

Hur fungerar systemet tycker du?

– När politikerna fattade beslutet om att ändra skollagen om hemundervisning, gjordes nog bedömningen att få vårdnadshavare skulle driva processen så pass långt som i det här fallet.

Behöver skollagen skärpas?

– Vi inom Skolverket tycker på det stora hela att skollagen fungerar bra. Vi har ingen statistik på detta, men det här är verkligen ett undantagsfall där föräldrar aktivt motverkar att barnen får sin skolgång.

SVT Nyheter Småland har försökt nå utbildningsministern Gustav Fridolin för en kommentar, men han har avböjt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

hemundervisning

Mer i ämnet