Foto: SVT

Riskerar få betala höga böter

Uppdaterad
Publicerad

Mörbylånga kommuns enda möjlighet att påverka vårdnadshavare är att driva en rättslig process i Förvaltningsrätten. Men metoden får kritik från både kommunen och familjen Sandberg.

Skollagen ger kommuner möjligheten att driva fall rättsligt där skolplikten har brutits. Mörbylånga kommun har tagit fallet till Förvaltningsrätten för att utkräva vite för de dagar barnen inte är i skolan.

Rätten utdömde ett vitesföreläggande till föräldrarna i september förra året. Föreläggandet kan ses som en varning till föräldrarna, att de kan komma att få betala böter de dagar då barnen inte går i skolan.

Kommunens möjlighet att gå vidare är att vitet döms ut av Förvaltningsrätten. En ansökan om detta gjordes i juni tidigare i år och för familjen Sandberg är beloppet nu uppe i drygt 50 000 kronor för båda barnen under ett helt läsår.

– Det är pengar som vi inte kommer att ha råd att betala, säger Marita Sandberg.

Lång rättsprocess

Vårdnadshavarna Marita och Tomas Sandberg har överklagat domen till Kammarrätten, vilket har gjort att rättsprocessen dragit ut på tiden.

– Domen är uddlös och biter inte på oss. Vi kommer inte ändra vår uppfattning om att fortsätta undervisa våra barn, säger Marita Sandberg.

Enligt Förvaltningsrätten kan handläggningstiden ta flera månader. En annan möjlighet är att kommunens socialtjänst kopplas in, i de fall görs en bedömning om barnen kan komma att omhändertas enligt LVU – lagen om vård av unga.

– Det är beklagligt att dessa barn hamnar mellan stolarna i det här fallet. Processen kan bli väldigt lång och ett utdömande av vite kan i praktiken bli verkningslöst om vårdnadshavaren i slutändan betalar och därefter fortsätter att bryta mot skollagen, säger David Idermark, verksamhetsområdeschef för barn- och ungdom i Mörbylånga kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

hemundervisning

Mer i ämnet