Skolinspektionen kräver hårdare tag mot familj på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten vill att Mörbylånga kommunen ska vidta åtgärder för att lösa konflikten med en familj på Öland som bryter mot skollagen och hemundervisar sina barn.

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat om familjen på Öland som medvetet bryter mot skollagen och håller sina barn hemma från skolan trots skolplikt.

LÄS MER: Föräldrarna bryter medvetet mot skollagen

Nu har myndigheten utrett barnens skolsituation och vill att Mörbylånga kommun ska vidta åtgärder för att ge barnen rätt utbildning och fullfölja sin skolgång, detta senast den 7 augusti. 

Konflikt med kommunen

Föräldrarna har under flera år varit i konflikt med kommunen för att familjen istället för skolans undervisning valt att hemundervisa sina barn.

Anledningarna bakom beslutet har varit att de anser att pedagogiken skolan erbjuder inte är tillräckligt bra och att barnen inte mår bra i skolan på grund av strålkänslighet.    

LÄS MER: Skolverket: ”Ett unikt fall”

I anmälan till Skolinspektionen uppges att eleverna inte deltagit i undervisningen sedan vårterminen 2015.

Och nu kan man läsa i myndighetens beslut att de vill att kommunen vidtar åtgärder och skriftligt redovisar dessa till Skolinspektionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer