Bröderna Hassan, Ahmand, Hussam går på gymnasiet i Kalmar. Foto: Niclas Wimmerberg

Familjen Jamous flydde från Syrien 2015 – har ett nytt liv i Borgholm

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Jamous flydde under dramatiska omständigheter från ett krigshärjat Damaskus 2015. De hamnade till slut i Borgholm på Öland. SVT Nyheter Småland mötte dem 2016 och träffar dem nu på nytt. Bröderna Hassan, Ahmand, Hussam har nu hunnit sätta upp drömmar för det nya livet i Sverige.

Idag studerar alla tre på Lars Kaggskolans gymnasie i Kalmar. Det mesta har gått bra för familjen när det gäller integrationen i det svenska samhället menar de. Båda föräldrarna och Hassan har fått jobb och arbetar på Lindbytvätten i Borgholm. Hela familjen bor kvar i samma lägenhet och sparar till ett hus.

– Allt har gått väldigt bra. Min svenska känns så mycket bättre, säger Hassan.

Spelade in video om Syrien

Familjen tvingades fly från Syrien 2015 efter att pojkarna spelat in en video om att leva fria i Syrien.

Muhammad drev egen taxiverksamhet, men hade fått sin bil sprängd och krypskyttar lurade i fönstren när pojkarna gick till skolan, berättar Hassan.

– Situationen blev ohållbar. Vi var jagade efter videon och jag var orolig för pojkarna, säger pappa Hassan Jamous.

De fick bland annat ta sig med gummibåt över vattnet till Grekland. Via Grekland tog de sig sen till Köpenhamn.

”Försöker glömma allt”

Nu vill bröderna bröderna blicka framåt.

– Jag försöker glömma allt och fokuserar på att bli något här i Sverige nu. Det är så bra skola här och så många vänliga människor. Allt är verkligen bra, berättar äldste sonen.

Fotnot: Den här artikeln är en del av projektet Sverige möts.

Under hösten kommer vi på SVT spegla en rad frågor där åsikterna går skarpt isär och undersöka vad som händer när människor faktiskt träffas och pratar – öga mot öga. Vill du möta någon som inte tycker som du, eller bara veta mer? Besök på Sverige möts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.