Växjös kommunalråd är oense med länsstyrelsen om hur alkohollagen ska tolkas. Foto: Pressbild och Frank May/TT

Oenighet i tolkningen av alkohollagen vid hemleveranser

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun kritiseras för att man öppnat för att restauranger kan leverera alkohol till den som beställer hem mat. Frågan har kokat ner till när serveringen kan anses vara avslutad. Är det när drycken är upphälld eller när den är uppdrucken? Kommunen hävdar det tidigare.

I Växjö har en restaurang genom ett cateringtillstånd fått rätt att leverera alkoholhaltiga drycker hem till den som även beställer mat. Det är nämnden för arbete och välfärd som beviljat tillståndet för det som restaurangen kallar microcatering.

”I slutet av dagen är det vi som bestämmer”

Beslutet har fått hård kritik av länsstyrelsen som menar att kommunen tolkar alkohollagen fel. Hela frågan har kokat ner till när serveringen kan anses vara avslutad. Vid alkoholservering måste nämligen den som innehar tillståndet ha en serveringsansvarig på plats under hela serveringstiden.

– Lagen lämnar detta öppet för tolkning och vi väljer att göra en rimlig tolkning. Vi menar i det här fallet att serveringen avslutas när den är genomförd inte när konsumtionen är slutförd, Oliver Rosengren (M), kommunalråd och nämndordförande i Växjö.

Men lagen har ju alltid tolkats så som länsstyrelsen gör gällande?

– Det är inte vi som har drivit den här frågan. Vi har bara hanterat en ansökan om tillstånd från en restaurang. Vi har en annan uppfattning av serveringstiden.

Tar ni till er av länsstyrelsens kritik?

– Vi lyssnar på dem och tar del av deras synpunkter. Det har varit jätteintressant att läsa deras synpunkter men vi har kommat till en annan slutsats och i slutet av dagen är det vi som bestämmer.

Vill kunna ändra beslut

Nu vill länsstyrelsen att Socialstyrelsen ska ge myndigheten möjlighet att överpröva kommunala serveringstillstånd.

– De vill nu ge sig på det kommunala självstyret, vilket skulle försämra, fördyra och förlänga handläggningen av alkoholtillstånd. Det är inte vad restaurangnäringen behöver nu, säger Oliver Rosengren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.