Peter Citron, antagningschef på Linnéuniversitetet, är inte förvånad över att söktrycket har minskat inför höstterminen. Foto: SVT

Färre ansökningar i år till Linnéuniversitetets utbildningar

Uppdaterad
Publicerad

Linneuniversitetet antar drygt 27 000 nya studenter till hösten. En siffra som minskat med 14 procent jämnfört med förra året, vilket är något högre än riksnittet på 9,5 procent.

Effekten av coronapandemin och den efterföljande arbetsbristen bidrog till att många sökte sig till universiteteten för att studera, vilket gjorde att ansökningar ökade. Men när arbetsmarknaden tog fart vände utvecklingen.

– Det öppnades ett fönster av olika anledningar när man hade möjlighet att studera vidare. Jag tror inte det var bara till högre utbildning utan snarare en trend att fler ville utbilda sig vidare. Något som lockade många, säger Peter Citron, sektionschef på Linnéuniversitetet.

Ingen överraskning

Men nu har pandemieffekten av intresset för studier ebbat ut och totalt har antalet sökande till högre utbildning minskat i hela Sverige med 9,5 procent. Något som Linnéuniversitetet har med i beräkningarna.

– Vi visste att siffrorna kring arbetsmarknaden såg så positiva ut så förstod vi att det skulle bli färre sökande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.