Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet ovan: Kapten Martin Samuelsson visar ett viktigt instrument som mäter näringsvärden i vattnet. Foto: William Frykfeldt/SVT

Toppmodernt fartyg övervakar havsmiljön – följ med ombord

Uppdaterad
Publicerad

I drygt 40 år har SMHI övervakat haven runt Sverige. Tolv gånger per år och på samma ställen har man genom undersökningar och provtagningar kunna följa statusen på Östersjöns havs- och vattenmiljö. SVT fick följa med ombord på ett av de fartyg som genomför provtagningarna.

Vid kaj i Kalmar gör kapten Martin Samuelsson fartyget R/V Svea redo för avfärd. Fartyget ägs av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Besättningen kommer från Sjöfartsverket.

– Vi är oerhört stolta över Svea, säger Martin Samuelsson.

Här visas fartyget upp – följ med på rundvandring i klippet ovan.

Avancerade instrument på fartyget mäter bland annat näringsvärde, temperatur och syrehalter. All den data som samlas in sammanställs och görs till rapporter. Informationen används sedan för att ta beslut som rör vattenmiljön i våra närliggande havsområden.

Två typer av forskningsexpeditioner

Svea är ett fartyg av flera som bokas för den här typen av expeditioner. Bland annat har universiteten i Stockholm, Umeå och Göteborg egna expeditioner och havsområden att bevaka.

Kortfattat kan man säga att båten gör två typer av rutinmässiga expeditioner. SMHI använder fartygets avancerade teknik för forskning om havs- och vattenmiljön i både svenska och internationella utsjöområden.

Den andra typen Svea bokas för är SLU:s egna fiskeexpeditioner som leds av SLU:s avdelning för fiskforskning, även kallad SLU Aqua.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.