Kustbevakningen arbetar med att fånga upp den olja som läckt efter att Makassar Highway slitit sig från grund. Försvarsmakten stöttar räddningstjänsten med saneringen längs stränderna. Foto: Peter Atterfjäll

Fartygets skador mer omfattande än befarat

Uppdaterad
Publicerad

Skadorna på Makassar Highway är betydligt mer omfattande än vad tidigare bedömningar visat, menar bärgningsfartyget. Kustbevakningen bedömer läget som allvarligt.

Saneringsarbetet vid oljeläckaget från fartyget Makassar Highway fortsätter under tisdagen, med inriktning på att få upp så mycket olja som möjligt ur vattnet.

Bärgningsbolaget som anlitats av det japanska rederiets försäkringsbolag kommer att genomföra ytterligare dykningar på skrovet, och bedömer att skadorna på fartygets botten och tankar är betydligt större än den initiala bedömningen. Kustbevakningen menar att det är ett allvarligt läge och viktigt att fartyget töms på olja innan det för egen maskin ska ta sig till Oskarshamn.

”Kommer ta lång tid innan det är över”

Tömningen av olja från fartygets tankar övervakas för att säkerställa att inte mer olja kommer ut i havet. Hittills har drygt 7 000 liter tjockolja tagits upp ur vattnet. Totalt uppskattas 14 000 liter olja ha läckt när fartyget slet sig från grundet utanför Loftahammar.

– Det kommer att ta lång tid innan vi kan räkna med att det här är över, säger räddningsledare Mattias Heneborn på Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Avspärrningen som upprättades under måndagen vid farleden mellan fastlandet och Huvudskär, strax söder om fyren Olsklabb, gäller fortfarande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grundstötningen Västervik

Mer i ämnet