Mailet med fakturapåminnelse från Torsnet kommer från en kapad mailaddress. Foto: Arkivbild TT

Fejkade fakturor från Torsnet – kapad mailadress sprider virus

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har Torsås kommunala bredbandsbolag Torsnet utsatts för infiltration. Någon har kapat en av företagets mailadresser och skickat ut falska fakturapåminnelser till kunder, ett mail som också innehöll virus.

Mailet som gått ut från en mailadress som tillhör en medarbetare på kommunen innehåller en fakturapåminnelse och en PDF-länk. Men mailet kommer egentligen inte från Torsnet. På sin hemsida skriver företaget att adressen blivit kapad.

Filen som finns bifogad i mailet ska innehålla ett virus, och om man öppnar filen finns en risk att mottagaren också kapas på samma sätt som Torsnet.

Kunder började ringa

Enligt Torsnets VD Tobias Ulvesjö handlar upptäcktes kapningen när kunder började höra av sig. När man började undersöka saken såg man att hela 576 personer blivit drabbade.

– Det handlar om personer som tidigare varit i kontakt med personen som blivit kapad, säger Tobias Ulvesjö till SVT.

Uppmanas se över säkerheten

Vilka konsekvenser det blivit för mottagarna vet man ännu inte, men alla som fått mailet uppmanas att se över sin säkerhet och byta lösenord på sina konton.

Vem som ligger bakom kapningen vet man inte, men saken är polisanmäld och inrapporterad till IMY (Integritetsskyddsmyndigheten).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.