Ett jaktkort är ett värdebevis som en jägare måste kunna visa upp om det blir en kontroll. Nu har felaktiga jaktkort utan perssonnummer skickats ut från Naturvårdsverket till landets jägare Foto: SVT/arkiv

Klavertramp på Naturvårdsverket – årets jaktkort är ogiltiga

Uppdaterad
Publicerad

Årets upplaga av jaktkort – som ger jägare rätt att jaga – saknar personnummer. De är därmed ogiltiga och kan inte användas som giltig legitimation vid jakt. Enligt Naturvårdsverket, som utfärdar korten i hela landet, ligger felet hos tryckeriet som har skickat ut korten.

I Småland begärs ungefär 30 000 jaktkort ut varje år. Men i år gick något fel hos Naturvårdsverket. En stor del av korten som skickats ut i år saknar personnummer på innehavaren – och är därmed ogiltiga.

Detta innebär att man inte får jaga. Man kan inte heller använda det för att intyga sin vapenlicens. Anders Westström är ordförande för Jägareförbundets Alvestakrets.

– Det här är ju inte bra. Det är många av våra medlemmar som har hört av sig till oss och frågat hur de ska göra, säger Anders Westström.

122 000 nya kort ska ut

Maria Tiricke från Naturvårdsverket säger att felet ligger hos tryckeriet som tillverkar korten. Nu måste alla jägare i landet vänta på nya kort för att kunna jaga.

– Vi har skickat ut 122 000 nya jaktkort till jägare i hela landet. Och de ska jägarna ha senast den 20 augusti. Men det går redan nu att skriva ut korten om man går in på Naturvårdsverkets hemsida.

För att kunna skriva ut ett digitalt jaktkort krävs e-legitimation. Har man inte det får man vänta tills ett nytt, giltigt kort, dimper ner i brevlådan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.