Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem klasser i Växjö skickas hem efter smittspridning av covid-19 Foto: TT

Fem klasser i Växjö skickas hem efter smittspridning av covid-19

Uppdaterad
Publicerad

25 elever på en högstadieskola i Växjö är smittade av covid-19. Fem klasser har skickats hem och gått över till  distansundervisning. Smittskyddsläkaren i Kronobergs län tror att vi i höst kommer att få se fler utbrott bland de som är ovaccinerade.

Smittspridningen bland eleverna på Pär Lagerkvists skola började i förra veckan och under tisdagen gick skolan ut med information till vårdnadshavarna.  

– Det är fem klasser av 15 som har gått hem. Smittspridningen är främst i en klass, men vi har valt att skicka hem hela arbetslaget eftersom de har sina skåp i samma hall och använder samma klassrum, säger Elisabeth Wåhlén, rektor på Pär Lagerkvists skola.

Risk för ökad smittspridning under hösten

Förra året tog smittspridningen fart under höstlovet för att nå sin topp i den så kallade andra vågen vid nyår. Smittskyddsläkaren i Kronoberg tror att vi kommer få se en ökning även i år:

– Jag tror att vi kommer att få se mer eller mindre stora utbrott i miljöer där många är ovaccinerade och skolor är en sådan plats, säger Christian Blomkvist. 

Inte över än

Rektorn upplever att samhället tar smittspridningen på stort allvar. Skolan har till exempel varit i kontakt med idrottsföreningar som valt att ställa in träningar. 

– Vi kommer att erbjuda vaccinering på skolan under vecka 45, men det kommer ju ta tid innan eleverna har byggt upp immunförsvaret, säger Elisabeth Wåhlén. 

Beslutet om distansundervisningen gäller till på fredag och då kommer det att fattas ett nytt beslut. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet