Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det här händer efter branden – fem pojkar ställs inför rätta Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Det här händer efter branden – fem pojkar ställs inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

De fem ungdomar som befann sig på taket när branden på Sandsbro skola i Växjö startade dras nu inför rätta av Protector, det försäkringsbolag som försäkrade skolan.

Branden på skolan kommer kosta Protector omkring 30 miljoner kronor. Ungdomarnas hemförsäkringsbolag har ännu inte gått med på att de är skadeståndsskyldiga, det uppger Smålandsposten.

”Eftersom Protector inte kan vända sig direkt mot ungdomarnas hemförsäkringsbolag där ansvarsförsäkring finns för att få ansvarsfrågan fastställd är Protector tvunget att väcka talan mot ungdomarna”, skriver Protector i stämningsansökan som lämnats till Växjö tingsrätt.

– Det här är i första hand en fråga mellan försäkringsbolagen. Det är en fråga om att reda ut huruvida det finns en skadeståndsgrundande handling eller inte, om så är fallet så finns det ansvarsförsäkringar hos de olika försäkringsbolagen, säger Konrad Ersson advokat och ombud för försäkringsbolaget Protector till SVT Nyheter Småland.

Kan det i slutänden bli så att föräldrarna tvingas betala?

– Det finns inga ambitioner, vad jag vet hos min huvudman, att rikta krav mot ungdomarna eller föräldrarna utan det är i första hand en fråga mellan försäkringsbolagen som vi försöker reda ut, vi hoppas försäkringsbolagen tar sitt ansvar, säger advokat Konrad Ersson till SVT Nyheter Småland.

Nu ska ungdomarnas försäkringsbolag svara på stämningen och framställa sin sak. Därefter väntar förhandlingar i tingsrätten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stor brand på Sandsbro skola i Växjö Foto: Carl Carlert

Branden på skolan inträffade den 1 januari 2017. Fem 13-åriga pojkar befann sig på taket när branden startade. Tidigare har två av dem erkänt att de orsakat elden genom att skjuta fyrverkerier i en ventilationstrumma. Branden fick ett våldsamt förlopp och förstörde bland annat bibliotek, gymnastiksal och expeditionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolbranden i Sandsbro

Mer i ämnet