Foto: Carl Carlert

Föräldrar krävs på 25 miljoner efter skolbrand

Uppdaterad
Publicerad

Vårdnadshavarna till de två minderåriga pojkar som startade branden vid Sandsbro skola för drygt ett år sedan krävs nu på skadestånd av skolans försäkringsbolag. Det totala beloppet väntas landa på runt 25 miljoner kronor.

Efter den omfattande branden på Sandsbro skola i Växjö kommun den 1 januari 2017 erkände två då 13-åriga pojkar att de orsakat elden genom att skjuta fyrverkeripjäser i en ventilationstrumma.

Nu har skolans försäkringsbolag Protector skickat brev med krav på skadestånd till pojkarnas vårdnadshavare. 

Skolbranden i Sandsbro

– Det totala beloppet räknar vi med kommer ligga på 25 till 26 miljoner kronor, säger Mikael Hellberg som är skadechef för egendom och ansvar på Protector.

Får vända sig till sina försäkringsbolag

Det vårdnadshavarna nu behöver göra är en anmälan till sina respektive försäkringsbolag för att se vilken hjälp de kan få, enligt Mikael Hellberg.

– Om de inte delar uppfattningen om att de är skyldiga kan de säga nej, och då kan vi vända oss till domstol för att få saken prövad.

Om familjerna inte kan betala får parterna försöka hitta en förlikningslösning.

– Då får vi försöka komma fram till en lösning, men det är för tidigt att säga hur den skulle se ut, säger Mikael Hellberg.

Sammanlagt befann sig fem 13-åriga pojkar vid skolan när det började brinna, men bara två av dem anses ha orsakat branden. En del av undervisningen vid Sandsbro skola sker nu i tillfälliga baracker och det är ännu oklart när skolan kommer att byggas upp igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbranden i Sandsbro

Mer i ämnet