Växjökvinna fick utredning om barnsexbrott i brevlådan

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna från Växjö fick fel handlingar skickade till sig. I brevet från åklagarkammaren i Växjö fanns utskrifter av förhör om flera fall av sexualbrott mot barn. Åklagarkammaren i Växjö misstänks nu för brott mot tystnadsplikten.

Kvinnan kontaktade åklagarkammaren i Växjö eftersom hon ville ha ut handlingar från ett mål där hon själv är målsägande. Den 26 april kom brevet. Men med ett helt annat innehåll än det hon efterfrågat. Det skriver Kvällsposten.

Där i låg protokoll med förhör gällande sexualbrott mot barn under 15 år. Både den misstänkte gärningsmannen och offrens anhörigas förhör fanns med.

”Kunde fått stora konsekvenser”

– Jag blev väldigt chockad och tyckte väldigt synd om familjen som blivit exponerad för en helt främmande person, säger kvinnan till tidningen.

Enligt tidningen hade inga känsliga uppgifter maskats.

– Jag kommer inte sprida det till någon så klart men hade de hamnat i hos fel person kunde det fått jättestora konsekvenser för familjen, säger kvinnan till tidningen.

Kvinnans tror att hon fått handlingarna eftersom både hennes och det andra ärendet slutar på samma ärendenummer.

Misstänkt brott mot tystnadsplikten

Det är oklart om de felaktigt utskickade handlingarna gäller ett fall där åtal väckts eller om det är en pågående förundersökning.

Om åtal inte har väckts så gäller förundersökningssekretess. Likaså om utredningen läggs ner.

– När förundersökningen röjs kan det skada förundersökningen. Det låter obevekligen som Åklagarmyndigheten tabbat sig genom att röja sin egen sekretess, säger Ulrika Borg rättsexpert och advokat på advokatbyrån KRIM till tidningen.

Särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning om misstänkt brott mot tystnadsplikten.

– Jag vill vara försiktig med att säga något om brott tills utredningen visar vad som har hänt, säger Lisbeth Johansson, områdeschef för åklagarområde Syd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.