Tre män döms för synnerligen grov misshandel som inträffade i Västervik i augusti i år. Bildmaterial från en av de dömdas telefoner användes som bevismaterial vid rättegången. Foto: Foto från polisens förundersökning

Filmade när kompisen torterades – tre män döms

Publicerad

Tre mäns döms nu i Kalmar tingsrätt för att ha utsatt en annan man för synnerligen grov misshandel i Västervik. Brottet anses synnerligen grovt eftersom mannen utsatts för ”tortyrliknande handlingar”.

I augusti i år sökte polisen igenom en av de nu dömda männens mobiltelefon i ett annat ärende. Polisen hittar då videoklipp och foton där en man blir utsatt för tortyrliknande handlingar.

Mannen hade bland annat ett skärsår i örat. Han ska även blivit bakbunden och fått sparkar i ryggen.

Målsägande själv menar att de tre männen är hans vänner och att handlingarna på videoklippen var tänkta som ett skämt och skulle publiceras på Tiktok. Men klippen kom aldrig att publiceras.

De tre männen döms nu mot sitt nekande till fem års fängelse var. En av männen, en man i 25-årsåldern, ska dessutom utvisas ur Sverige och förbjuds att återvända. En annan av männen, en man i 20-årsåldern, döms även för ringa narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.