Statsvetaren Erik Wångmar tycker inte att Kronobergsliberalernas utspel är förvånande. Foto: Danijel Ivic

Statsvetaren: ”En form av avgångskrav”

Uppdaterad
Publicerad

Kronobergsliberalerna kräver att partiledningen ställer sina platser till förfogande. Utspelet förvånar inte statsvetaren Erik Wångmar, docent vid Linnéuniversitetet.

Det finns gamla band mellan Kronobergsliberalernas ordförande Gunnar Nordmark och Birgitta Ohlsson som ligger till grund för att den skarpa kritiken mot partiledningen kommer just från Småland.

– När Gunnar Nordmark åkte ur riksdagen 2006 ställde sig Birgitta Ohlsson i tv och beklagade att riksdagen förlorade en god socialliberal, säger Erik Wångmar.

Kritiken mot Birgitta Ohlsson

”Kan härledas till Nordmark personligen”

Den socialliberala falangen i partiet, som både Birgitta Ohlsson och Gunnar Nordmark företräder, har en stark ställning i Kronoberg.

Men i Kronoberg finns även de som Erik Wångmar kallar ”kravliberaler”, som stödjer Jan Björklund.

– Jag tror det här kan härledas till Gunnar Nordmark personligen. Han tycker om Birgitta Ohlsson och hon står för samma politik som han gör.

”Juholt gjorde likadant mot Sahlin 2010”

Att distriktet nu gemensamt går ut med kravet att partistyrelsen och övriga partiledningen ska ställa sina platser till förfogande är i praktiken ett avgångskrav, säger han.

– En form av avgångskrav är det i och med att de vill ge valberedningen en friare möjlighet att nominera kandidater. Det var det här Håkan Julholt krävde av den socialdemokratiska partiledningen och Mona Sahlin 2010. Det fick som bekant konsekvenser.

Vilken risk tar Liberalerna i Kronoberg med att gå ut så hårt mot partiledningen?

– En liten risk tar man. Men man har ingen riksdagsledamot från Kronoberg, och ingen i riksdagsgruppen eller partistyrelsen, så egentligen har man inget att förlora. Blir Birgitta Ohlsson nästa partiledare så har de satsat på rätt häst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Birgitta Ohlsson

Mer i ämnet