Foto: Mats Lindeborg

Fjärilsart hotad efter sabotage mot parningsbur

Publicerad

Länsstyrelsen fångade fyra kronärtsblåvingar i Västerviks kommun och satte dem i bur för att få dem att para sig. Nu har någon släppt ut fjärilarna och arten kan vara utdöd i Norden.

Mats Lindeborg är fjärilsexpert på Länsstyrelsen i Kalmar. Han hade fångat in flera kronärtsblåvingar i förhoppningen att de skulle para sig och få avkomma. Men nu har alltså någon vänt upp och ned på den tvättkorg som agerade som fjärilsbur, något som Västerviks-Tidningen var först att rapportera om.

I buren fanns krukor med värdväxten sötvedel och vid buren fanns ett informationsblad om fjärilarna.

– Jag blev rätt tom i huvudet. Det känns så onödigt. Det här är arter som vi försöker bevara för eftervärlden, säger han.

Genom att hålla fjärilarna i fångenskap skyddar man deras avkomma från rovdjur så att fler kan överleva. Om allt gått enligt planen hade det kunnat innebära ett tillskott på flera hundra fjärilar. Det finns dock fortfarande en chans att fjärilarna och eventuell avkomma har överlevt.

– Vi kommer att inventera nästa år igen. Då hoppas vi att de finns kvar, säger Mats Lindeborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer