• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Ödessommar för Sveriges mest hotade fjäril

Publicerad

Veronikanätfjärilen finns bara kvar på två platser i Sverige. Och förra årets varma sommar kan ha blivit ett dråpslag för arten.
– Det kan vara så illa att den är utrotad i Småland, säger Susanne Forslund på Länsstyrelsen i Kalmar.

Veronikanätfjärilen lägger sina ägg på blommorna teveronika eller svartkämpar men har också andra väldigt specifika krav på sin miljö. Den trivs på varma, skyddade slåtterängar – en typ av miljö som nästan helt försvunnit i Sverige.

– Det är den mest hotade dagfjärilen vi har i Sverige, säger Susanne Forslund.

Slåtterängar skyddas

De senaste decennierna har arten nästan försvunnit helt i Sverige och den är därför klassad som akut hotad. Nu finns den bara kvar på två platser, en plats i Kalmar län och en i Västmanland. Exakt var den har hittats är hemligt, för att skydda arten från människor.

– De få som vet var den finns hoppas vi håller tyst. Vi vill inte att den slåtterängen trampas ner.

Däremot hoppas Länsstyrelserna att eventuella observationer skickas till dem. Där jobbar man febrilt för att sköta om de sista lokalerna och att samla in fjärilsägg för att föda upp arten, i samarbete med Nordens ark, och sedan plantera ut den på platser där den tidigare har funnits.

Varma sommaren slog hårt

Men förra sommarens värme och torka var ett hårt slag mot fjärilens sista tillflyktsort i Småland. Trots insatser hittade man bara sex individer i Småland.

– Det var ett extremt år på många sätt och så få fjärilar har vi inte sett flyga på den lokalen sedan vi hittade den.

Vad tror du om i år?

– Jag är försiktigt optimistisk. Men det kan vara så illa att den är utdöd i Småland eftersom det var så få som flög.

Försöken att odla upp fjärilslarver misslyckades också förra året, så det finns inga nya fjärilar att sätta ut.

Den sista platsen i Sverige

Skulle arten försvinna från Småland, står hoppet till den sista platsen i Västmanland. Där är biologerna också nervösa.

– Den varma sommaren kan ha gynnat larvutvecklingen. Det kan lika gärna ha gått dåligt om alla värdväxter har torkat bort. Svaret har vi om tre veckor ungefär, skriver Karin Sandberg på Länsstyrelsen i Västmanland.

Många insekter hotade

Veronikanätfjärilen är inte ensam. En rapport från tidigare i år visar att nära hälften av insektsarterna i världen hotas av utrotning. Om den försvinner från Sverige finns den kvar på fler platser i Europa, även om den minskar även där.

– Den är hotad av utrotning absolut, säger Susanne Forslund.

Trots insatser för att bevara slåtterängar och föda upp fjärilar kan Veronikanätfjärilen ha försvunnit från Småland, berättar Mats Lindeborg och Susanne Forslund. Foto: Mats Lindeborg/Länsstyrelsen Kalmar, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer