Tio förskoleavdelningar stängda i Kalmar: ”Vill bryta smittkedjor”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler förskolor i Kalmar stänger sina avdelningar på grund av smittspridningen av covid-19. Förskolan Lindö har just nu 3 stängda avdelningar efter att både personal, barn och vårdnadshavare smittats.

– Vi har alltid öppet för samhällsviktiga yrken, det innebär att vi just nu har verksamhet igång för de barnen där föräldrarna inte kunnat lösa det och där de behövs på sin arbetsplats, säger Hildur Brorsson, rektor på förskolan Lindö.

Ett tiotal avdelningar

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Enligt Mats Linde, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen i Kalmar rör det sig om ett tiotal avdelningar som håller stängt runt om i Kalmar kommun, men han säger också att siffran ändras hela tiden. Under tisdagen meddelade till exempel ytterligare fyra avdelningar på förskolan Vallmon i Lindsdal att man stänger under två dagar.

Ingen avrådan

I Växjö har inga kommunala förskolor eller avdelningar stängt, däremot vädjar kommunen till föräldrar att om möjligt hålla sina barn hemma eftersom sjukdomsfallen bland personal på enskilda förskolor är stor. I Kalmar däremot har man inte gått ut med någon sådan allmän uppmaning, trots att man alltså stängt flera avdelningar.

– Vi har fått väldigt god förståelse från föräldrarna, de har varit väldigt förstående till situationen, säger Erik Nilsson, förskollärare på förskolan Lindö.

Hör rektor och förskollärare på förskolan Lindö berätta om hur man hanterar stängningen av förskolan i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet