Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under pandemin stod som flest 4200 personer i kö till operation I Kronoberg. I dag är samma siffra 4500 personer. Foto: Bertil Ericson / TT

Fler i kö till operation än under pandemin i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Kön för att få operation i Kronobergs län är just nu längre än under pandemin.

Enligt hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande beror det på personalbristen inom vården.

Det står drygt 4500 personer i kö för att få en operation på sjukhusen i Ljungby eller Växjö under december månad år 2023.

Det är på samma nivå som under pandemin, när operationsköerna var som längst i juli 2020. Då väntade drygt 4200 personer på operation.

Året efter, 2021, lyckades regionen beta av en del av köerna. Men nu är läget alltså värre, och det beror bland annat på personalbrist.

– Vi har inte tillräckligt med personal på våra vårdavdelningar för att kunna hålla öppet tillräckligt med vårdplatser, säger Ida Eriksson (M), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.

Kalmar har arbetat i fatt

I Kalmar län väntar just nu 3919 personer på en operation. Det är en siffra som är bättre än under pandemin, enligt regionen.

– Min bild är att vi har arbetat ifatt operationsköerna i förhållande till hur det såg ut då under pandemin. Nu ligger vi på förhållandevis bra siffror jämfört med andra regioner, säger Mattias Adolfsson (S), ordförande för region Kalmars beredning för hälso- och sjukvård till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.