Fler områdespoliser till kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Polisregion Syd satsar nu på fler områdespoliser i södra Sverige. Minst två ska vara avdelade till varje kommun.

Biträdande polisregionchef Jarl Holmström presenterar nu en åtgärdsplan som bland annat ska öka antalet områdespoliser i regionen som innehåller Kalmar, Kronoberg, Skåne och Blekinge från 194 till 302.

Målet är att ha minst två områdespoliser avdelade till varje kommun, allt för att komma närmare medborgarna.

– De ska kunna ungarna till förnamn och alla i kommunen ska känna till vilka de två poliserna är. Målet är att vara i hamn sommaren 2017, säger Jarl Holmström.

Komma närmare medborgarna

Växjös kommunpolis Scott Goodwin jobbar idag med brottsförebyggande verksamhet ihop med de områdespoliser som idag finns tillgängliga i kommunen.

Trots att han tycker att två områdespoliser per kommun är i underkant ser han positivt på satsningen.

– Jag tycker att det är låter väldigt lite. Men det kommer ändå vara guld värt. Det finns mycket vi idag är tvungna att säga nej till för att resurserna inte räcker till. Jag tror detta bara är en början på att polisen kommer närmare människorna vi jobbar för, säger Scott Goodwin till SVT Nyheter Småland.

Satsningen fokuserar även på att korta svarstiderna på polisens nummer 114 14 och slipa på rutinerna för den akuta uttryckningsverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.