Kommunalråden Dzenita Abaza (S) och Johan Persson (S) vill utöka antalet kommunala ordningsvakter i centrum. Foto: Hamed Ubaidi Karlsson/SVT

Fler kommunala ordningsvakter på Kalmars gator

Publicerad

Kalmar kommun ska anställa fler ordningsvakter som patrullerar i centrum. Det står klart sedan den politiska majoriteten presenterat trygghetssatsningar på totalt omkring 7,5 miljoner i budgeten.

Redan idag är nio ordningsvakter anställda på deltid av kommunen för att skapa trygghet och hålla ordning på specifika platser runt om i Kalmar tätort, bland annat vid flera köpcentrum och länssjukhuset.

Nu vill kommunen deltidsanställda tre till, och även ansöka hos Polismyndigheten att hela Kalmar stad blir ett så kallat paragraf 3-område, det vill säga att ordningsvakter får tillstånd att patrullera där. Fokus kommer då ligga på centrala Kalmar, vid Långviken och aktivitetsparken i Norrliden.

– Extra ordningsvakter behövs, vi ser att folk känner sig tryggare, säger Dzenita Abaza (S), kommunalråd med ansvar för trygghetsfrågor.

Förbättrad belysning

Utöver ordningsvakter ska Kalmar kommun skapa en egen enhet för trygghet och säkerhet på kommunledningskontoret som ska jobba strategiskt med brottsförebyggande åtgärder.

Kameraövervakningen i tätorten ska intensifieras genom att kommunen ska driva frågan tydligare mot fastighetsägare, och man gör satsningar på förbättrad belysning och vuxenvandringar på stan.

– Det viktigaste är att vi vill ha bättre samordning kring tryghetsfrågor mellan olika myndigheter, vi upplever att idag är det splittrade i våra förvaltningar, säger Dzenia Abaza (S), kommunalråd med ansvar för trygghetsfrågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.