Foto: Julia Lindström/SVT

Fler utländska turister – både i Kalmar och Kronoberg

Publicerad

Både Kalmar län och Kronobergs län lockade under 2018 fler utländska besökare än året innan. I Kronobergs län var omkring 40 procent av turisterna utländska och med det var Kronoberg den region i landet som hade störst andel utländska besökare.

Kronobergs län hade under 2018 totalt 1 miljon gästnätter och Kalmar län 3 miljoner. Av de en miljon gästnätter som registrerades i Kronoberg stod utländska besökare för 420 000. Kalmar hade 515 000 utländska besökare.

Kalmar län har alltså långt fler turister totalt medan Kronoberg har en högre andel utländska turister.

– Vi är den region i Sverige med störst andel utländska besökare. De kommer i första hand från Tyskland, Holland och Danmark, säger Oskar Wijk, vd på Destination Småland till SVT Nyheter Småland.

Destination Småland, som är heltägt av Region Kronoberg, skriver i ett pressmeddelande att naturen är det som utländska besökare lyfter fram som främsta anledning till att de besöker Kronoberg.

De regioner i landet som enligt statistik från Tillväxtverket lockar flest utländska besökare i reella tal är i tur och ordning Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Värmland och Norrbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer