Prover analyseras för att upptäcka coronaviruset vid ett labb. Foto: Jane Barlow/TT

Efter sportlov i Europa – fler vill testa sig för coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Det är just nu många som hör av sig till sjukvården i Kalmar och Kronoberg och vill testa sig för coronaviruset. Detta efter att smittan fått fäste i Italien som är ett populärt sportlovsresmål.

– Vi har hittills bara provtagit ett handfull individer. Men vi märker av ett större tryck nu veckan efter sportlovet, säger Lisa Labbé Sandelin som är smittskyddsläkare i Region Kalmar län.

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar län. Foto: SVT
Corona i Kalmar och Kronobergs län

Även i Kronoberg märks en ökad oro efter coronautbrottet i Italien. Trycket är högt på sjukvårdsupplysningen 1177, men många hör också av sig direkt till infektionskliniken i Växjö. 

”Många har åkt skidor i Italien”

– Många har varit i norra Italien och åkt skidor under sportlovet och när de kommer hem har de många frågor. Just nu så ingår flertalet av de stora skidorterna inte bland riskområdena. Så många kan få lugnande besked, säger Christian Blomkvist som är smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Hittills har bara två personer i Sverige testats positivt för coronaviruset och sjukvården följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för när en provtagning bör göras på en person.

– Har man varit i ett riskområde och har symtom, som feber, hosta eller andningsbesvär, så ska man provtas. Men är man symtomfri så är det ingen fara, säger Lisa Labbé Sandelin. 

När behöver du kontakta vården?

Ring telefonnummer 1177 om du har feber, hosta eller andningsbesvär och något av följande stämmer in på dig:

  • Du har under de senaste 14 dagarna varit i Kina, Iran, Sydkorea eller Italien – i regionerna Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna eller Veneto.
  • Du har under de senaste 14 dagarna varit i kontakt med någon som har covid-19.

Källa 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet