Foto: TT

Flera kommuner erbjuder grönytor för slåtter och bete

Publicerad

Lantbrukare och djurägare har svårt att få tag på tillräckligt med foder till sina djur på grund av den svåra torkan. Situationen är akut och flera kommuner i Kalmar och Kronoberg erbjuder därför lantbrukare att komma och slå delar av kommunens gräsytor.

Den svåra torkan slår hårt mot foderskördarna. Flera kommuner har rapporterat om ett akutläge vad gäller bristen på foder och har därför tagit initiativ för att försöka mildra situationen. I bland annat Kalmar, Markaryd, Mörbylånga och Ljungby har kommunal mark öppnats upp för slåtter eller bete.

– Läget är akut och vi behöver snabbt hitta mer mark. Därför väljer vi att lägga uppgiften på jordägarna själva. Jordbrukare som finns i närheten av marken får själva titta på marken och se vad de kan använda, säger Mats Degnert, förvaltare av Kalmar kommuns jordbruksmarker.

Vädjar till allmänheten

I Borgholm ber kommunen allmänheten och näringslivet om hjälp. Alla som har mark med oklippt gräs kan kontakta antingen kommunen eller närmsta lantbrukare för att tillsammans hjälpas åt att ta vara på varje grässtrå.

– Nu får vi alla kroka armkrok och hjälpas åt, säger Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Torkan i småland 2018

Mer i ämnet